Back to top

Young Talent Tour: aan de slag met gave techniekopdrachten

Scholieren in het voortgezet onderwijs gaan op hun eigen school, of thuis, aan de slag met gave techniekopdrachten. De Young Talent Tour is onderdeel van de Dutch Technology Week. Agristo, Fuijfilm, Bersselaar Constructie, Bosch Transmission Technology, Hoppenbrouwers, Fontys ICT, Dataplace en Ontdekstation013 maken de Young Talent Tour mogelijk.

Dit jaar heeft de Young Talent Tour door alle COVID-19-maatregelen een aangepast programma. Maar het is zeker niet minder leuk en leerzaam! Leerlingen kunnen thuis of op school aan de slag. De opdrachten kunnen in de week van 31 mei tot en met 4 juni worden uitgevoerd. Verschillende bedrijven stellen een beloning beschikbaar voor de beste of meest inspirerende uitvoering van de opdracht.

Voor wie?

De opdrachten zijn bedoeld voor 2e– en 3e-jaars leerlingen van het VMBO en 3e– en 4e-jaars leerlingen van HAVO en VWO. Je kunt op school of vanuit thuis meedoen. Opdracht 3, Bruggen Bouwen, kun je ook als gezin doen!

Opdracht 1
Maak thuis bio-plastic… met een aardappel

Leerlingen krijgen een instructiefilmpje om met huis-tuin-en-keuken-materialen zetmeel uit een aardappel te halen en hier vervolgens bio-plastic mee te maken. De docent kan er voor kiezen om op school de resultaten te vergelijken en het materiaal te testen. Agristo verloot onder alle deelnemende klassen een bezoek van de frietkar op school, voor een frietje en een snack.

Opdracht 2
Het huis van de toekomst

Bedenk hoe het huis van de toekomst eruit ziet en maak hierover een inspirerend filmpje of vlog. Na een introductie over nu al beschikbare technieken kunnen de leerlingen in groepjes aan de slag om delen van het huis van de toekomst te bedenken. De presentatie (video, vlog…) van hun werk sturen ze naar Hoppenbrouwers, die de inzendingen beoordeelt. Alle leerlingen van de winnende klas krijgen vrijkaartjes voor een pretpark!

Opdracht 3
Bruggen bouwen (voor scholen en gezinnen)

Bouw op school of thuis de langste en stevigste brug met alleen papier als bouwmateriaal. Maak hiervan een foto en stuur deze naar TechniekGeniek@Ontdekstation013.nl. Fujifilm stelt een Instax camera beschikbaar voor de langste brug, de sterkste brug gebouwd op school en voor de langste en sterkste brug thuis gebouwd met het hele gezin. De Bruggen Bouw Challenge is mede mogelijk gemaakt door Bersselaar Constructie.

Opdracht 4
Bom Challenge

Kun jij samenwerken, onder tijdsdruk de juiste antwoorden geven en aanwijzingen ontcijferen? Alleen dan maak je de Arduino Bom onschadelijk. En ben je ook het snelst? Doe mee met de Bom Challenge, geïnspireerd op escape rooms. De Bom Challenge is ontwikkeld door studenten van Fontys ICT en mede mogelijk gemaakt door Dataplace.

Opdracht 5
Lego Challenge

Twee teams strijden in drie spelrondes: wie bouwt de meeste Lego-auto’s? Welke productiestrategie pas je toe, welk team werkt het beste samen en behaalt het beste resultaat? Deze workshop wordt gegeven door medewerkers van Bosch Transmission Technology.

•••••

ONLINE Night of the Nerds QUIZ

Op 1 juni 2021 gaan leerlingen uit het hele land ook de strijd met elkaar aan om te bewijzen wie de meeste Creative Tech kennis in huis heeft. Kijk op hier voor meer info en doe mee!

Datum: dinsdag 1 juni 2021
Tijd: 13:15 – 14:30 uur
Aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/registratie-night-of-the-nerds-quiz-1-juni-2021-151768129561

d
Follow us