Back to top

TTT – Plein van Installatie & Electrotechniek

Tijdens Toekomstig Techniek Talent, het grootste loopbaanorientatie evenement voor VO-leerlingen in de regio Midden-Brabant, staan er verschillende techniekbedrijven verdeeld over verschillende pleinen. 1 van deze pleinen legt de focus op Installatie & Electrotechniek.

Op dit plein staan de meeste bedrijven met veel interessante workshops en activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Hoppenbrouwers, IW installatietechniek, SPIE en ENEXIS netbeheer. Al de bedrijven in deze branche zorgen ervoor dat jouw huis warm is in de winter en koel in de zomer. Maar ook dat je toilet doorspoelt en dat er energie wordt opgewerkt uit je zonnepanelen. Tijdens de TTT laten ze jou ervaren hoe dat ze dit allemaal doen en wat er nog meer bij komt kijken.

Riolering aansluiten
Bij het doorspoelen van de wc sta je er niet direct bij stil dat de restanten worden weggespoeld naar een leiding onder jouw straat. Hoe dit netwerk aan buizen er uit ziet laat Hoppenbrouwers je maar al te graag zien. Stap in de schoenen van een installatiemonteur en sluit leidingen op de juiste manier aan. Je krijgt alleen een tekening en gaat aan de slag, net als in het echte werkveld.

Veiligheid voorop
Onder de weg liggen allerlei kabels en buizen waar stroom, water, gas en elektriciteit doorheen loopt. Om daarbij te komen moet heel de weg worden opengebroken. Daar komt veel bij kijken, want naast het opgraven van de leidingen moet er ook een omleiding komen voor verkeer. Daar weten ze bij ENEXIS alles van. Zij zorgen niet alleen voor het onderhoud van de kabels maar ook voor de omleidingen. Leerlingen kunnen zelf zien hoe de kabels er van binnen uit zien en maken zelf natuurlijk een aansluiting.

Kabels Strippen
Van opladers tot elektriciteitsmasten, overal loopt stroom doorheen. Bij SPIE houden ze het elektriciteitsnet van Nederland bij. Ze gaan hiervoor op grote hoogte om masten te maken. Maar laten leerlingen op kleine schaal zien hoe het elektriciteitsnetwerk in elkaar zit. Door kabels te strippen en aan te sluiten leer jij hoe het is om te werken in de elektrotechniek.

d
Follow us