Back to top
Siem_stage_werktuigbouwkunde_boot_bouwen

Siem bouwt boot voor stage werktuigbouwkunde – bij zijn opa!

Voor zijn stage werktuigbouwkunde bouwt Siem een eigen speedboot. Hij loopt stage bij zijn opa, die vroeger een jachtwerf had. Het verhaal van twee generaties techneuten met een grote voorliefde voor boten.

Als jongetje van drie liep Siem Nieuwkoop al te drentelen in de werkplaats van zijn opa Piet. Nu is hij negentien, bijna klaar met zijn opleiding werktuigbouwkunde en bereidt hij zich voor om de werkplaats van zijn opa over te nemen.

Motorboten en stalen deuren

Opa Piet Verschure is inmiddels 76 en bouwde 30 jaar lang professioneel motorboten op zijn jachtwerf in Waspik. Twaalf jaar geleden stopte hij officieel met zijn bedrijf, maar dat betekende niet het einde van de werkzaamheden. Want Piet miste zijn vak. Piet: “De inventaris en de machines had ik nog niet verkocht, en binnen de kortste keren heb ik weer een halletje gehuurd. In die tijd begon ik aanvragen te krijgen voor stalen design deuren. Die ben ik toen gaan maken en dat doe ik nu nog steeds.”

Oude bootjes opknappen en verkopen

De boten van zijn opa fascineerden Siem al als klein jongetje. Net als ‘ijzer’ waar hij graag hele projecten mee knutselde, die wel het liefst dezelfde dag af moesten zijn. Siem: “Vanaf m’n veertiende ongeveer werd het allemaal serieuzer. Toen begon ik met het opkopen van oude bootjes, die ik opknapte en verkocht. Daarmee heb ik het geld verdiend om mijn eerste eigen boot te kunnen bouwen: een aluminium speedboot met jetaandrijving, waar je achter kunt wakeboarden. Ik wilde een stoere boot die serieus hard gaat, een echte Siemboot. Deze boot is mijn demoboot, om te laten zien aan potentiële klanten.”

Werktuigbouwkunde op het ROC Tilburg

Toen Siems botenplannen serieuzer werden, zocht hij een bijpassende opleiding. “Wat ik zag aan ‘botenopleidingen’ was allemaal niet echt praktijkgericht. Mijn ouders raadden werktuigbouwkunde aan en opa vond dit ook een goed idee. Ik heb gekozen voor de opleiding werktuigbouwkunde op het ROC Tilburg. Leuk aan deze opleiding is dat je écht iets kan als je klaar bent. Je weet hoe je dingen moet maken, dus je kunt meteen in de praktijk aan de slag. Voor jezelf beginnen is vrij makkelijk, je kunt al in je schuurtje aan het werk.”

Met de opleiding werktuigbouwkunde kan je écht iets als je klaar bent. Je kunt meteen in de praktijk aan de slag

Inmiddels zit Siem in zijn laatste jaar en loopt hij vanaf januari 2021 stage bij… zijn opa. Siem: “Ik dacht eerst dat ik mijn eindstage bij een ander bedrijf wilde doen maar omdat ik meer en meer geloof in de boten, is dat minder interessant.”Piet: “Hartstikke leuk natuurlijk dat hij hier stage loopt. Ik vind het mooi om dingen uit te leggen en kan hem de kneepjes van het vak leren. Kijk, lassen en draaien leert hij wel op school, maar de finesses leer je toch echt in de praktijk. Net als het echte vakmanschap, want we hebben hier geen computergestuurde machines.”

Piet: ‘De finesses leer je in de praktijk’

Slimme tips

“Klopt,” zegt Siem. “Mijn opa heeft zóveel ervaring en allerlei slimme tips over hoe je eenvoudiger kunt werken. Boven het hoofd lassen bijvoorbeeld, is heel moeilijk. Opa tipte me om een verlengstuk op een heftruck te maken zodat je de boot kunt omdraaien. Super handig! Aan de andere kant leer ik ook weer nieuwe dingen op school, zoals tekenen in 3D en aluminium snijden met de plasmasnijder via de computer, in plaats van knippen met de knabbelschaar.”

Piet: “Geweldig, wat je allemaal kan met computers en hoe snel je de informatie verzamelt. Wij zochten vroeger alles op in de vakbladen. En als ik een uitslag moest maken van een boot, maakte ik eerst een schaalmodel van 1:10 dat ik daarna uitvergrootte. Al die moderne kennis heb ik natuurlijk niet. Verstand van ondernemen wel, en dat wil ik Siem ook graag meegeven.”

Siem: ‘Ik schrijf me bij de Kvk in onder de naam De Vrijbuiter. De naam van de jachten van mijn opa vroeger’

Siem: “Ik moet voor mijn afstudeerstage ook mijn bedrijfsplan in orde maken. Alles vastleggen, van ontwerp tot productie tot marketing. Kijken wat ik naast de boten ga doen, want de verkoop van boten is natuurlijk erg crisisgevoelig. Misschien ga ik door met de stalen deuren, maar metalen meubels ontwerpen en maken vind ik ook heel leuk. En dan wil ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel, onder de naam De Vrijbuiter. De naam van de jachten van mijn opa vroeger.”
De website is er al: vrijbuiterboats.nl

•••

Piet (76) rijdt fanatiek motor, samen met zijn vrouw. Tot voor kort reed hij ook nog paard, dat heeft hij 40 jaar gedaan. Naast Siem hebben hij en zijn vrouw meerdere kleinkinderen.

Siem (19) haalde op zijn 17e zijn vaarbewijs, voetbalde jaren bij WSC in Waalwijk en sinds 2020 weer in Waspik, waar ook zijn vrienden en broer spelen.

d
Follow us