Back to top
Pim bij Van Beek

Pim bij Van Beek: ‘Het leek me gaaf om deze machines te kunnen maken’

Pim zit in het eerste jaar van zijn opleiding Constructiewerk niveau 3 op het Koning Willem I College in Den Bosch. Hij doet de BBL-variant (Beroepsbegeleidende Leerweg): hij werkt vier dagen per week bij Van Beek en volgt één dag per week les op school.

Pim: “Toen ik vorig schooljaar begon met mijn opleiding heb ik rondgekeken bij verschillende bedrijven. Ik vond Van Beek meteen het leukst omdat het een wat kleiner bedrijf is dan de andere. De machines die ze maken leken me ook gaaf om te kunnen maken.”

Van Beek maakt schroeftransporteurs: machines die bijvoorbeeld poeders en granulaten transporteren. Ze worden onder meer gebruikt in de food- en de chemie-industrie. Pim werkt bij Van Beek als lasser, maar hij helpt ook mee op de montagevloer.

Ik heb nooit ergens anders willen werken dan in de techniek

Pim kreeg techniek van huis uit mee. Zijn vader heeft een bedrijf in scheepschroefreparatie. Van kleins af aan was Pim bij zijn vader te vinden, eerst thuis in de schuur waar hij van alles maakte, later op het bedrijf. “Ik vond de klussen die ik mocht doen altijd hartstikke leuk, ik heb ook nooit ergens anders willen werken dan in de techniek.”

“Ik heb best veel voordeel van alles wat ik al bij mijn vader had geleerd. Ik hoefde niet helemaal vanaf nul te beginnen. Ook wist ik al dat er zoiets bestond als een schroeftransporteur, maar ik had nog geen idee hoe ze precies gemaakt worden natuurlijk. Alle specifieke kennis over onze machines heb ik op het werk geleerd.”

Pim bij Van Beek
Pim bij Van Beek

“In onze werkplaats maken we het hele product. We lassen, slijpen en monteren. Ik vind rvs TIG-lassen het allermooist om te doen, maar het hele proces is mooi. Je ziet echt iets ontstaan. Ik help daarom net zo graag mee bij de montage.”

Het hele proces is mooi. Je ziet echt iets ontstaan

“Ik werk hier nu bijna een schooljaar en ben al een stuk beter geworden in mijn werk. Het moet nog sneller kunnen en het resultaat is nog niet altijd perfect maar als ik het vergelijk met toen ik begon… De eerste paar keer zit je enorm te pielen, je moet echt uitvinden hoe alles in elkaar zit. Intussen heb ik geleerd hoe je een goed plan van aanpak maakt. Dat maakt het werk nog leuker.”

“Ook de sfeer hier is leuk, dat vind ik net zo belangrijk. Ik ken iedereen op de werkvloer. Mijn chef is mijn praktijkbegeleider, bij hem kan ik altijd terecht met vragen. Van mijn directe collega’s leer ik ook veel tijdens het dagelijkse werk.
Mijn opleiding duurt in totaal drie jaar. Misschien ga ik een vervolgopleiding mechatronica doen, maar dat zie ik tegen die tijd wel. Eerst maar ‘es heel goed worden in wat ik nu doe.”

Over Pim

Leeftijd: 17
Woonplaats: Vlijmen
Functie: leerling (BBL) bij Van Beek

Pim doet aan judo en karate en gamet graag. En heeft hij tijd over, dan is er thuis in de schuur altijd wel wat te klussen.

Over Van Beek

Transportschroeven- en machinefabriek Van Beek in Drunen is specialist op het gebied van maatwerk schroeftransporteurs voor bijvoorbeeld de food-, chemie- en recycling-industrie.

Locatie

d
Follow us