Back to top
ontwerp_Capi

Ontwerper Teun: ‘Niks geeft een grotere kick dan iets dat je hebt bedacht in het echt zien’

Tuinen en chocola, dat zijn de twee grote liefdes van ontwerper Teun Fleskens. Dus besloot hij om zich daarop te focussen met zijn ontwerpwerk. Wat nog een klus op zich is, want beide onderwerpen zijn heel breed en zorgen bij Teun voor een continue stroom aan inspiratie.

Over zijn chocoladeontwerpen misschien een andere keer, in dit artikel houden we het bij het groen. Om precies te zijn: bij zijn werk voor Capi Europe, producent van bloempotten en aanverwante artikelen voor binnen en buiten.

Teun (39): “Toen ik begon, ontwierp ik zo’n beetje alles. Nu vind ik dat alles wat ik teken bestaansrecht moet hebben. Ik wil producten maken die – bijvoorbeeld – de biodiversiteit bevorderen. En afval van mijn producten laat ik waar het kan gebruiken voor nieuwe producten. Die visie sluit naadloos aan bij Capi, dat Grow a greener life als motto heeft. We hebben elkaar daar helemaal in gevonden. Capi stimuleert mensen om groener te leven en ontwikkelt zich tot een merk voor de hele biotoop, binnen en buiten. Daaraan bijdragen vind ik enorm interessant.”

Stagiairs van over de hele wereld

In zijn studio werkt Teun altijd met groepjes stagiairs van verschillende opleidingen in Nederland en normaal gesproken ook in het buitenland, zoals Italië en Taiwan. “Hoe diverser de groep hoe meer we elkaar inspireren. In Nederland werk ik vaak samen met de Eindhovense Design Academy, St. Lucas, De Rooi Pannen, De Haagse Hogeschool, Windesheim… Allemaal creatieve opleidingen, soms met een hele sterke technische component – zoals Industrieel Product Ontwerpen – soms veel meer gericht op design en concept. De mix van studenten is heel leuk en werkt ontzettend goed. We leren enorm van elkaar.”

‘In mijn hoofd bruist het altijd van de ideeën’

“Daarnaast werk ik ook met ingenieurs en constructeurs, mensen met specifieke technische expertise. Want die heb ik als conceptontwerper niet. Ik ben de ideeënman. Het bruist altijd in mijn hoofd. De beste ideeën komen trouwens als ik op reis ben. Ik heb altijd mijn schetsboek bij me om te tekenen en notities te maken. Het idee voor een bijenhotel bijvoorbeeld kwam toen ik in de Ardennen aan het wandelen was en ergens een blok hout met gaatjes aan een muur zag. Ik wist meteen dat ik hier een consumentenproduct van wilde maken. En Capi zag dat ook zitten.”

Van idee naar eerste versie van het product

“Van idee naar vorm voor ‘de grote massa’ is een lang proces. Mijn handmatige schetsen zet ik om in een 3D-programma en ik ga in gesprek met ingenieurs of leveranciers over materialen en constructie. Als ik aardig op weg ben met mijn eerste 3D-model print ik het op schaal. Het model, samen met een grove prijsindicatie presenteer ik aan Capi. Zijn zij enthousiast, dan moet het model technisch helemaal vervolmaakt worden, komen er technische tekeningen, de eerste samples, wordt de matrijs gefreesd en komt er een ‘first out of tool’ product. Dan wordt het echt!”

‘Bij productontwerp zit in elk detail techniek’

“Niks geeft een grotere kick dan iets dat je hebt bedacht in het echt zien. Als ik in de Intratuin de Capi-collectie zie… Wow! Als je creëert, besta je, zo voel ik het. En hoe moeilijk het proces soms ook is, ik vind alle stapjes interessant. Er moeten heel veel kleine probleempjes worden opgelost, en dat zijn altijd technische probleempjes. Want bij productontwerp zit in elk detail techniek. Als je die combinatie van creatief en technisch in je hebt, is productontwerpen een geweldig vak.”

Teun Fleskens


Over Teun

Teun wilde altijd al de creatieve/maakkant op. Hij deed eerst een opleiding tot meubelmaker en ging later meubels ontwerpen. Hij besloot weer te gaan studeren, aan de Design Academy in Eindhoven. In het laatste jaar begon hij voor zichzelf als interieurontwerper. Dat schoof steeds meer op naar productontwerp. Hij werkt met het 3D-programma Fusion, dat hij leerde kennen via zijn stagiairs. Hij heeft een PLA en een SLA 3D-printer. Ook lintzaagjes en een draaibank kun je vinden in zijn studio.
www.teunfleskens.nl

Kijk ook de vlog die @Bastiaanson maakte bij Capi:

d
Follow us