Ontdek de wereld met proefjes
Proefjes doen alleen voor kleine Einsteins? Zeker niet. Een magisch papje, zelf een wolk maken of kristallen laten groeien. Vind zelf thuis antwoorden op heel veel vragen!
Hoe drinkt een plant? Hoe werkt een thermometer? Wat zijn die belletjes in de cola? Sommige kinderen zitten vol vragen. “Ze zijn van nature nieuwsgierig. Ze kijken met een open blik om zich heen. Verwonderd”, zegt Hiljanne van der Meer, programmamaker bij Nemo Science Museum in Amsterdam.
“Kinderen hebben vragen. Soms heel veel vragen. Natuurlijk kun je via Google het antwoord opzoeken, maar het is veel boeiender om zelf dingen uit te proberen en te ontdekken. Op die manier iets leren is veel leuker dan wanneer een leraar of ouder vertelt hoe iets in elkaar steekt. Bovendien kun je het dan ook nog eens beter onthouden.”
Hoe drinkt een plant?
Als voorbeeld noemt Van der Meer de vraag “Hoe drinkt een plant?” “Nou, pak maar ‘es een blad en snij deze doormidden. Kijk maar eens wat je ziet.” Een vraag is eigenlijk gewoon een uitnodiging om op onderzoek uit te gaan.”
“Experimenteren hoort bij de vaardigheden van de toekomst. Feitjes weten is steeds minder belangrijk, want we kunnen alles opzoeken. Maar het is wel belangrijk om te leren hoe je vragen stelt en onderzoek doet om tot een antwoord te komen. Soms mislukt iets. Dat kan, maar dan leer je dat je moet doorzetten om toch bij het antwoord te komen.”
Iedereen kan wetenschapper worden
Proefjes en experimenten doen, is voor iedereen. “Iedereen kan vragen stellen, onderzoek doen en dus wetenschapper worden. Jong en oud. Jongen of meisje.”
Bron: Brabants Dagblad, Maartje Huijben
Foto: DIGIDAAN
Ken je vlogger Dylan Haegens? Vast wel! Ook hij ging op onderzoek uit en deed allerlei proefjes. Onder meer met M&M’s!