Back to top
Nikki_Procestechniek

Nikki: ‘Bij Procestechniek komen techniek, chemie én veel werkgelegenheid samen’

Nikki de Laat (19) studeert aan de School voor Procestechniek van ROC Tilburg. Ze is vierdejaars, en weet nog goed waarom ze koos voor deze richting.

Nikki behaalde haar diploma vmbo-tl op het Koning Willem ll-College. Ze heeft goed nagedacht over welke vervolgopleiding ze wilde doen. Dat begon al op het vmbo. Nikki: “Ja, ik vond wis-, natuur- en scheikunde leuke vakken. En biologie ook, dus ik heb ook wel gedacht over een opleiding met dieren. Dat leek me echt leuk want ik werk graag met dieren, maar er is weinig werk in die richting.” 

Laborant of vliegtuigtechniek

Nu is een opleiding in de procestechniek niet het eerste waar je vervolgens aan denkt, want veel mensen weten niet eens wat procestechniek is. Nikki: “Ik dacht eerst aan laborant, maar dat is heel specifiek gericht op één ding. En ik ging kijken bij vliegtuigtechniek.” 

Gelukkig toeval

Hoe kwam ze tenslotte uit bij deze opleiding? Daarbij speelde het toeval een rol. Nikki: “Ik was hier op de Open Dag van het ROC, bij de hangar. Ik kwam toevallig langs de afdeling procestechniek en liep nieuwsgierig naar binnen. Nou, daar kwam alles bij elkaar. Techniek, chemie, veel werkgelegenheid en veel verschillende richtingen dus keuze te over.” 

Fujifilm, Bosch, Helvoet

Nikki heeft al heel wat stages achter de rug en kan er gepassioneerd over vertellen. Wat haar vooral aanspreekt is de veelheid aan richtingen: “Bij Fujifilm is het vooral chemie, bij Bosch was het veel meer mechanisch. En bij Helvoet medisch, dat is ook interessant. Dat is allemaal procesindustrie en dat geldt voor Shell ook, natuurlijk.”

Ik denk dat ik straks eerder de chemische dan de mechanische kant op ga. Of de voedingsindustrie, dat kan ook

“Ja, Shell, in Moerdijk, dat trekt me. Operator! Na de herfstvakantie begin ik daar met mijn laatste stage. Ik ben echt tevreden over de keuze die ik heb gemaakt. Er is werk zat. Ik denk dat ik straks eerder de chemische dan de mechanische kant op ga. Of de voedingsindustrie, dat kan ook. Ik zie wel!”

Splinternieuwe practicumzaal

De School voor Procestechniek opende recent een splinternieuwe practicumzaal, waar opstellingen staan die gelijk zijn aan de productielijnen bij bedrijven, maar dan in het klein. Ze zijn bedoeld om studenten vaardigheden te laten oefenen en praktijkervaring op te laten doen. Over een paar maanden staat er een complete productielijn voor frisdrank, door studenten zelf ontworpen. Deze lijn wordt volledig werkend, er wordt straks dus echt frisdrank op geproduceerd.

••• 

Bron: Stadsnieuws Tilburg, Gerard Sanberg. Foto Gerard Sanberg. Lees hier het hele artikel.

Meer over Nikki’s ervaringen met de procestechniek lees je op de site van ROC Tilburg.

 

Nikki_Procestechnologie
d
Follow us