Back to top
ART Group meisje

‘In techniek komen hoofd, handen en hart samen’

“Nergens komen, hoofd, handen en hart zo mooi samen als bij werken in de techniek,” zegt Nico van Wijnen, directeur van ART Group. Het bedrijf is altijd op zoek naar enthousiaste – toekomstige – techneuten, van vmbo tot universitair niveau. Jonge mensen en zij-instromers die het, letterlijk, willen maken in de techniek.

Expertise en vakmanschap

ART Group, met vestigingen in Tilburg en Gameren, maakt stempels en matrijzen voor de automotive industrie en levert wereldwijd. Ruim 200 mensen werken er elke dag aan hoogstaande technische producten en aan innovaties in een heel specialistisch vakgebied. Nico: “Iedere auto is anders, qua design, qua lijn. Maar elke auto heeft een stuur en bedieningsknoppen en daarvoor moeten grote volumes mallen gemaakt worden. ART Group opereert op een heel smal gebied binnen de auto-industrie, maar op dat gebied zijn we dan wel de experts. We horen bij de top van Europa.”

We opereren op een heel smal gebied binnen de auto-industrie, maar daarin zijn we dan wel de experts”

Van ‘niets’ ‘iets’ maken

ART Group produceert onderdelen vanuit stansgereedschappen en spuitgietmatrijzen. “Het leuke is dat wij echt iets maken. Je ziet als medewerker iets ontstaan, van een prototype tot een product dat al in de reguliere productie zit. Je maakt van niets iets en daar haal je heel veel voldoening uit. Als een nieuw product voor de eerste keer onder de pers uitkomt en het werkt, geeft dat een enorme kick! Het gaat nooit vervelen.”

Trots

Nico vindt het jammer dat nog steeds te weinig mensen kiezen voor werken in de techniek. “Veel ouders stimuleren hun kinderen liever om naar de havo te gaan en te gaan studeren. Terwijl er juist zo ontzettend veel interessant en uitdagend werk is, voor techneuten uit alle richtingen. Bij ons werken mensen van vmbo tot universitair niveau. Het gaat van ambachtelijk technisch werk tot high tech. Veel mensen komen binnen met niveau 2 en groeien met gemak door naar niveau 4 of HBO. Daar ben ik heel trots op! Zij trekken zich op aan de goede vakmensen die hier werken. ‘Zwaar en vies’, is ook zo’n ingebakken vooroordeel over techniek. Nou, dan mag je bij ons komen kijken, het is hier zo steriel als een ziekenhuis!”

Komen kijken

Dat komen kijken bedoelt Nico letterlijk. ART Group biedt stage- en afstudeerplekken, ontvangt regelmatig schoolklassen, laat vmbo-leerlingen opdrachten uitvoeren en verzorgt gastcolleges op hbo en universiteit. “We steken veel energie in het bereiken van jonge mensen en leiden nieuwe mensen ook zelf op. Er is geen specifieke studierichting die het beste bij ons bedrijf past. Affiniteit met techniek, enthousaisme voor ‘maken’ en de wil om te leren, dát zijn de belangrijke competenties.”

•••••••••

ART Group doet met mee met Deltaplan Techiek, waar scholen, bedrijven en overheid de handen ineen slaan om meer mensen enthousiast te maken voor leren en werken in de techniek. Nico van Wijnen is ook voorzitter van TOPbedrijven in Techniek, een initiatief van Deltaplan Techniek.

 

Art Group werkplaats
Art Group design
d
Follow us