Back to top
Avans-_Ecaperoom

Gave projectopdracht bij Avans: modules maken voor mobiele escaperoom

De eerste echte opdracht in het eerste studiejaar van studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde van Avans Hogeschool in Tilburg is meteen een hele gave! Ze ontwerpen modules voor een mobiele escaperoom voor jongeren tussen de 13 en 16 jaar. Het is tegelijk een ontwerpwedstrijd: de beste ontwerpen worden echt geproduceerd en zijn straks te spelen in Ontdekstation013.

“Het idee ontstond vorig jaar tijdens de lockdown,” zegt Maartje Mutsaers, directeur van Ontdekstation013. Avans vroeg ons of wij opdrachtgever wilden zijn en wij waren meteen enthousiast. Dit is een project met heel veel verschillende aspecten en een erg mooie manier om VWO- en MBO-leerlingen kennis te laten maken met de technische HBO-opleidingen van Avans. We hebben ook ROC Tilburg erbij betrokken: studenten van het ROC voeren de winnende ontwerpen van de Avans-studenten straks uit. En leerlingen van drie technasia doen dezelfde opdracht als de Avans-studenten. Zo zijn alle typen onderwijs betrokken bij dit project.”

Veelbelovende ideeën

De projectgroepjes hebben de eerste presentatie van hun ideeën al achter de rug. Ze kregen feedback van elkaar, van de ROC- en technasia-leerlingen en van opdrachtgever Ontdekstation013. Maartje: “Een paar ontwerpen sprongen er al echt uit, op creatief en op technisch vlak. De VO-leerlingen vonden vooral de verhalende ontwerpen heel erg tof. Wat ik heb gezien belooft veel!”

Ook docent, projectbegeleider en Propedeuse-coördinator Rens van de Loo van Avans zag een hoop moois. Rens: “Sommige groepjes hebben me echt verrast met hun ontwerpen! De opdracht is vrij ruim, dus de studenten kunnen alle kanten op en dat gebeurt dan ook. Het thema escaperoom spreekt ze duidelijk ook erg aan.”

Ontwerpen en maken

Rens vervolgt: “Behalve de hele ontwerpcyclus – klant- en doelgroepeisen verzamelen en vertalen naar producteigenschappen, ontwerpen, produceren, testen en valideren – leren de studenten onder meer ook over verschillende productietechnieken zoals lassen, frezen en draaien, tijdens het maken van de prototypes.”

Toffe techniek

Al het werk van de studenten en leerlingen resulteert uiteindelijk in een ‘ketting’ van de beste escaperoom-modules, die in anderhalf uur te spelen is. Rens: “Als er dadelijk 4 of 5 echt gave werkende mobiele modules zijn met verschillende thema’s is dat fantastisch!” Middelbareschool-leerlingen kunnen door de modules te spelen op een super toffe manier kennismaken met allerlei vormen van techniek, zoals programmeren, elektro, bouw, logistiek en natuurkunde…

Technisch netwerk

Maartje: “We hopen heel veel leerlingen tussen de 13 en 16 te verwelkomen bij Ontdekstation013, met hun klas of in hun vrije tijd. En overall: om nog veel meer leerlingen in het voortgezet onderwijs enthousiast te maken voor techniek.” Rens: “Wij zijn heel blij met Ontdekstation013 als opdrachtgever en met de samenwerking met de scholen in de regio. Het technische netwerk begint goed te groeien en te leven, dit moeten we absoluut gaan doorzetten.”

Video!

TechniekGenieks vlogger Bastiaan volgde een groepje studenten tijdens het maken van hun prototype.

d
Follow us