Back to top
Gate2_campione

Gate2: studenten Avans en ROC experimenteren met innovatieve technologie

Op de Gate2-campus experimenteren studenten van Avans en ROC met Smart Industry: alles wat te maken heeft met het slimmer, sneller of transparanter maken van industriële processen. Als het even kan, met de allernieuwste (digitale) technologieën en innovaties.

Midpoint-Brabant, bedrijven en opleidingen ontwikkelen samen van alles op het gebied Smart Industry op de Gate 2-campus. Bedrijven en onderwijs werken er samen aan innovaties op het gebied van productietechnieken, simulatie en digitalisering. Er wordt geleerd, geïnnoveerd, getest en onderzocht.

Ook door studenten van Avans en het ROC. Bijvoorbeeld in de proefopstelling Campione, een project op het gebied van slim onderhoud. De proefopstelling lijkt op een levensechte fabriek, met een echte productielijn voor de procesindustrie. Studenten van ROC en Avans werken samen met bedrijven zoals Sitech, Delta, Fuji Film en Tata Steel aan innovaties op het gebied van slim onderhoud.

Jobert Ludlage, docent elektrotechniek bij Avans, vertelt: “Als individuele opleiding hadden we nooit voldoende draagvlak en capaciteit om een uniek fieldlab als dit op te tuigen. Doordat we hier samenwerken met verschillende opleidingen van Avans, met het ROC en met bedrijven, hebben we dat hoognodige draagvlak wél.”

Techniek ruiken en voelen

Studenten van ROC zijn ook aan de slag in het composietenlab. Frank van Wissen is docent ROC en specialist composietreparaties bij de Koninklijke Luchtmacht en geeft er een keuzedeel (minor) aan studenten van de opleiding. “Composiettoepassingen zijn nog relatief onontgonnen terrein. Maar het is wél een techniek met veel potentie voor de industrie. Composieten worden nu al toegepast bij de duurdere klasse auto’s, bij ultralichte racefietsen en voor bladen van windmolens. En natuurlijk in de vliegtuigindustrie, waar ik zelf vandaan kom. Hier bij Gate 2 laten we studenten aan de techniek ruiken en voelen. In de hoop natuurlijk dat ze zich er verder in gaan verdiepen.”

Jobert en Frank zien veel voordelen in de samenwerking met de bedrijven en elkaars opleidingen. Jobert: “Er is een enorm tekort aan goed opgeleide elektrotechnici. Voor bedrijven is het belangrijk dat ze op deze manier kennis kunnen maken met onze studenten. En andersom: om onze studenten kennis te laten maken met hun bedrijven. Het zijn stuk voor stuk potentiële nieuwe medewerkers.”

Augmented en Virtual Reality

Pierre vult aan: “Bedrijven ontbreekt het vaak aan middelen of tijd om echt te innoveren. Hier bij Gate 2 is plek om te testen en te onderzoeken, met de nieuwste technieken – in samenwerking met Ericsson bieden we 5G en we werken ook met Augmented en Virtual Reality.”

Hier lees je meer over Gate 2

Bron: MakeitinTilburg

d
Follow us