Back to top
domotica_elektrotechniek_informatica

Domotica: huizen slimmer maken met elektrotechniek en informatica

George Kuntz is specialist in domotica. Hij combineert elektrotechniek met informatica om huizen en gebouwen ‘slimmer’ te maken en allerlei apparaten in huis met elkaar te verbinden en op afstand te bedienen. “Ik zie het als een uitdaging om oplossingen te bieden voor de wensen die mensen op dit gebied hebben.”

George (40) komt uit Tilburg en is al jaren DJ voor feesten en partijen. Hij begon geleidelijk met zijn eigen installatiebedrijf onder de naam Domotica Tilburg. Hij studeerde 1,5 jaar HBO elektrotechniek en stapte vervolgens over naar HBO informatica. Een studie die hij afrondde en die hem de mogelijkheid bood elektrotechniek en informatica met elkaar samen te smelten.

Door mijn werk als DJ kwam ik achter de schermen in aanraking met installatietechnieken.

In zijn tijd als DJ kwam hij in aanraking met horecazaken die hem vroegen alle draadwerk in de zaak te vervangen en later ging hij met een collega DJ ook aan de slag met licht en geluid en vervolgens met wifi en slimme netwerkverbindingen. Hij noemt zichzelf iemand die steeds bezig is zijn werkterrein te verbreden en dat heeft ook geleid tot wat nu valt onder de term Domotica: totaaloplossingen in de thuissituatie op het gebied van licht, netwerkverbindingen, beveiliging van de voordeur tot in de tuin. “Ik vind het iedere keer opnieuw een uitdaging om me te verdiepen in nieuwe mogelijkheden en aanpalende werkgebieden. Als ik iets niet weet, ga ik het uitzoeken en mijn kennis vergroten. En als ik het zelf niet kan, schakel ik iemand anders erbij in.”

Zeker voor jonge mensen is dit een prachtig werkterrein. Je bent altijd met de nieuwste snufjes in de weer.

George kwam al jong in aanraking met de nieuwste pc-snufjes via zijn vader die bij de luchtmacht op de afdeling Verbindingen werkte. Thuis hadden ze daardoor altijd de nieuwste computers. Nu, in coronatijd, is er voor de DJ George weinig te doen, maar des te meer bij het audiovisueel bedrijf waar hij sinds december ook is gaan werken. “We zijn er veel bezig met het faciliteren van online vergaderingen, streamingdiensten en andere nieuwe systemen die in deze coronatijd een vlucht vooruit hebben genomen. Zo zie je dat je dus altijd bezig bent ook jezelf te vernieuwen en je kennis te verbreden. Daarom is dit voor jongeren echt een mooi werkterrein om voor te kiezen.”

Een project waar hij met bijzondere trots over vertelt, is het creëren van de slimme woonomgeving voor een complex met negen zelfstandig wonende verstandelijk gehandicapten. Dat is 8 jaar geleden gebouwd en op een gegeven moment kwam de vraag of hij voor de bewoners zaken kon regelen als wifi en telefonie. Inmiddels is hij er de vaste ict-beheerder. “Ik krijg steeds nieuwe vragen voorgelegd en dan is het een uitdaging daar een goede en begrijpelijke oplossing voor te bedenken en te maken.”

Ons huis is mijn demo-kamer; er is altijd wel een mooi excuus om iets aan te schaffen.

Thuis probeert hij veel dingen eerst uit. Hij noemt zijn huis zijn demo-kamer en heeft zo altijd een goed excuus om iets nieuws aan te schaffen. “Ik wil de spullen zien en er zelf mee werken voordat ik ze elders installeer.”

domotica_george_kuntz

George test netwerkaansluitingen in een patchkast, een behuizing voor een server.

d
Follow us