Back to top

Deltaplan Techniek

Deltaplan Techniek Midden-Brabant, een initiatief van Midpoint-Brabant, heeft tot doel mensen te enthousiasmeren voor een opleiding en/of baan in de techniek.

De regio Midden-Brabant laat een zeer krachtige ontwikkeling zien. De regio behoort economisch gezien tot de voorhoedespelers binnen de provincie Noord-Brabant en zelfs binnen heel Nederland. De economische prestaties hangen sterk samen met de ontwikkelingen van de regionale maakindustrie (van hightech en automotive technology tot de metaal-, rubber- en kunststoffen verwerkende industrie), de bouwnijverheid, de installatie- en onderhoudsbranche en de sector transport en logistiek.

Waar zijn de technische mbo’ers??

Door de sterke economische groei neemt het aantal vacatures toe en de werkloosheid snel af. Dit leidt in de techniek tot krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de regio Midden-Brabant. Er is 51% groei in nieuwe vacatures en 82% groei in openstaande vacatures. Vooral technische mbo’ers zijn moeilijk te vinden.

20.000 goede vakmensen te weinig

Het UWV en het ROA voorspellen dat t/m 2020, bij ongewijzigd beleid, jaarlijks 20 duizend goede technische vakmensen te weinig worden opgeleid in Nederland. De afhankelijkheid van Midden-Brabant gevoegd bij 41% afname aan instromende leerlingen in de technische opleidingen heeft ernstige consequenties voor de regionale economie.

Regionale samenwerking krijgt een nieuwe impuls

Alle relevante partijen (Onderwijs, Overheid en Ondernemingen) in de regio Midden-Brabant vinden dan ook dat er nieuwe initiatieven nodig zijn om een en ander élan te geven. Het Deltaplan Techniek geeft deze nieuwe impuls aan de regionale samenwerking door het belang van techniek hoog op ieders agenda te houden en de uitdaging samen aan te pakken.

Contactpersoon bij Midpoint-Brabant

Dagmar Heystek
Dagmarheystek@midpointbrabant.nl 
06 18 61 74 81

d
Follow us