Back to top
Machinemaker Scott

De Machinemaker Scott: ‘De combinatie kunst en techniek is het allergaafst’

Machinemaker Scott van Haastrecht is een echte technische duizendpoot. Hij doet van alles op het snijvlak van elektronica, programmeren, design en usability, voor commerciële opdrachtgevers maar het allerliefst voor kunstenaars.

Scott (34) begon al tijdens zijn opleiding voor zichzelf. Dat is nu zo’n zes jaar geleden. Zijn werk is niet in één woord te vangen maar ‘De Machinemaker’, zoals een opdrachtgever hem noemde, dekt wat Scott betreft de lading het best. “En ik vond het een hele toffe naam.”

Cinekid Festival

Scott begon zijn schoolcarrière op de mavo niveau 4, koos voor de MBO-opleiding Mediavormgeving, was vooral enthousiast over video-editing en ging door naar HBO Communicatie Multimedia Design (CMD), op Avans Breda. “Daar kwam ik steeds meer in aanraking met techniek. We moesten op een bepaald moment een interactieve installatie maken voor het Cinekid Festival Amsterdam. Mijn groep maakte een interactief spel voor kinderen, met Arduino en elektronica. Toen wist ik dat ik iets wilde doen met de combinatie kunst en techniek. Al tijdens mijn opleiding had ik mijn eerste opdrachten.”

Lijm tussen de partijen

“Ik werk ook voor commerciële opdrachtgevers, maar vind het werk voor en met kunstenaars uitdagender en creatiever, omdat ik dan echt vanaf het begin bij een project betrokken ben. Ik denk mee over hoe iets zou kunnen functioneren, over de usability. En omdat ik zelf ook kan ontwerpen, programmeren en kennis heb van elektrotechniek, ben ik vaak ‘de lijm’ tussen de partijen die betrokken zijn bij een kunstwerk.”

Uitdokteren

Scotts nieuwste project, met ‘solar designer’ Marjan van Aubel wordt bijna gelanceerd. Scott maakte de elektronica voor de zonnepanelen en EL-sheet (een lichtgevende film) voor “RA” de ‘zonneposter’ die Marjan bedacht om zonnepanelen visueel aantrekkelijker te maken. De naam RA verwijst naar de Egyptische zonnegod. Overdag laadt het paneel op, ’s avonds kun je de EL-sheet aanzetten. Scott: “Het is voor mij echt uitdokteren hoe zoiets moet functioneren. Het moment dat het wérkt, dat het circuit aan de praat is, dat zijn de momenten waarvoor ik het doe.”

Leuke en gekke projecten

Naast zijn projecten met kunstenaars werkt Scott tegenwoordig ook weer een paar dagen per week als technisch onderwijsassistent bij de opleiding die hij zelf volgde, CMD op Avans Hogeschool. “Om creatief te zijn en bij te blijven op mijn vakgebied, heb ik contact met anderen nodig. Ik krijg heel veel energie en inspiratie van de studenten die ik begeleid. Zij bedenken soms de gekste dingen en ik help ze op weg als ze vastlopen met de uitvoering. En wat mijn kunstprojecten betreft: ik kan me nu permitteren om de leuke en gekke projecten te kiezen. Een ideale combinatie!”

“Waarom ik jonge mensen aan zou raden om te kiezen voor techniek? Het is super leuk om te zien hoe iets werkt en nóg leuker om het zelf te kunnen maken.”

Kijk voor heel veel werk van Scott op www.demachinemaker.nl. Hier zie je bijvoorbeeld de Pictomachine die hij maakt voor een educatief programma voor kinderen op basisscholen. Kinderen mochten zelf hun eigen pictogram bedenken en tekenen, de machine ‘maakte’ ze. Scott bedacht, ontwierp en maakte de houten box en de inwendige mechaniek en elektronica.

Machinemaker Pictomachine 1

Machinemaker Pictomachine 2

www.demachinemaker.nl

 

d
Follow us