Back to top
3d_printen

Brabant is wereldtop met 3D-printen

Het gaat laagje voor laagje. Of het nu een dessert is, een lamp, een kunstgebit, een onderdeel van een chipmachine of zelfs een compleet huis. Het rolt allemaal zo uit de 3D-printer. Zuidoost-Brabant behoort met deze technologie tot de wereldtop.

Van sieraden, toetjes, auto-onderdelen en de meest geavanceerde maquettes tot meubels en zelfs complete woningen: het rolt allemaal uit de 3D-printer. Uitvinders en onderzoekers in en rond Eindhoven behoren tot de meest actieve aanvragers van octrooien bij het Europees Octrooibureau (EOB) voor 3D-printing. De regio staat daarmee in de top vijf van meest actieve regio’s die patenten aanvragen op het gebied van 3D-printen in Europa.

TNO, Philips en Signify hebben veel aanvragen op hun naam staan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB), dat keek naar het aantal aanvragen dat gedaan werd tussen 2010 en 2018. Europa laat de Verenigde Staten en Azië achter zich, aldus het onderzoek. In Europa bestaat de top drie grootste aanvragers van octrooien voor 3D-printen uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Brabants Dagblad, Bart-Jan van Rooij

Filmpje!

Ben je nieuwsgierig naar 3D-printen? Kijk dan naar dit leuke filmpje van Willem Wever. Mirte vraagt daarin wat je allemaal kunt maken met een 3D-printer.

d
Follow us